3 βήματα-κλειδιά για να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα ERP

3 βήματα-κλειδιά για να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα ERP

Τι είναι ένα σύστημα ERP ( Enterprise resource planning ); Είναι ένα πακέτο λογισμικού που έχει την ικανότητα να διαχειρίζεται βασικές λειτουργίες μέσα σε μια επιχείρηση, προσφέροντας παράλληλα μια κοινόχρηστη βάση δεδομένων.

Τα συστήματα ERP ( Enterprise resource planning ) σας επιτρέπουν να διαχειρίζεστε, περισσότερο αυτοματοποιημένα και αποδοτικά, διαφορετικά τμήματα της επιχείρησής σας όπως οι ενδοεπιχειρησιακές σχέσεις, το ανθρώπινο δυναμικό, η εφοδιαστική αλυσίδα και άλλα.

Ένα «σύστημα» μπορεί να σας γλιτώσει χρόνο και χρήματα

 

Διαθέτοντας ένα σύστημα ERP ( Enterprise resource planning ), η επιχείρησή σας δεν θα δυσκολεύεται πλέον να ενσωματώσει διαφορετικά εργαλεία μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της. Το ίδιο το σύστημα είναι σε θέση να τα κάνει όλα αυτά από μόνο του. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομεί στην επιχείρησή σας χρόνο και χρήματα, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμο business inteligence.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ERP ( Enterprise resource planning ) συστήματα που αποτυγχάνουν να σταθούν αντάξια των προσδοκιών των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1600 ERP συστήματα, υποδεικνύει πως πάνω από τα 2/3 των χρηστών απέτυχαν να πραγματοποιήσουν τους στόχους προσδοκούσαν.

Ο λόγος της αποτυχίας εντοπίστηκε σε λάθη κατά την επιλογή του κατάλληλου ERP

Σύμφωνα με επιπλέον μελέτες, αρκετά αποτυχίες συστημάτων ERP ( Enterprise resource planning ) οφείλονται σε λάθη κατά την επιλογή του καταλληλότερου συστήματος προκειμένου να ταιριάζει στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

Ακριβώς για αυτό το λόγο είναι και τόσο σημαντική μια εμπεριστατομένη έρευνα αγοράς πριν από την τελική απόφαση, σημειώνει ο Thammer El-Ramahi, διευθυντής τεχνολογίας και ενσωμάτωσης υπηρεσιών στην BDC Consulting.

Η πρώτη ερώτηση που θα έπρεπε να κάνετε στον εαυτό σας, αφορά το εάν η επιχείρησή σας είναι έτοιμη για ένα σύστημα ERP ( Enterprise resource planning ), συμπληρώνει ο El-Ramahi, του οποίου η ομάδα εργάζεται επάνω στη συμβουλευτική για μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις.

Φροντίστε να είσαστε σίγουροι πως πραγματικά χρειάζεστε ένα σύστημα ERP

 

Λόγω του σημαντικού κόστους που συνοδεύει την ενσωμάτωση ενός ERP ( Enterprise resource planning ) συστήματος, θα έπρεπε να είσαστε σίγουροι πως η επιχείρησή σας χρειάζεται πραγματικά ένα σύστημα ERP, και όχι απλά πιο μοντέρνο πακέτο λογισμικού. Μελετήστε και καταγράψτε προσεκτικά τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει κάθε λύση ERP σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε πως η επιχείρησή σας χρειάζεται το ERP ( Enterprise resource planning ), το μόνο που μένει είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω 3 βήματα για να το υιοθετήσετε με επιτυχία:

1. Φτιάξτε μια λίστα με τις απαιτήσεις σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κατανοήσετε τις λειτουργίες τις οποίες θα πρέπει να διαθέτει το νέο σας ERP ( Enterprise resource planning ) σύστημα. Σύμφωνα με τον El-Ramahi,  μια παγίδα στην οποία «πέφτουν» συχνά αρκετοί επιχειρηματίες είναι πως απλά υποστηρίζουν πως χρειάζονται ένα ERP. Τι είδους όμως ERP χρειάζονται; Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτά (αν όχι χιλιάδες) στην αγορά. Τι ακριβώς θέλουν από αυτό να κάνει;

Αφού πρώτα καταγράψετε τις απαιτήσεις σας, μπορείτε να αρχίσετε να αναπτύσσετε μια λίστα με πιθανούς παρόχους ERP ( Enterprise resource planning ), των οποίων οι λύσεις θα μπορούσαν να καλύπτουν τις δικές σας ανάγκες.

2. Αξιολογήστε τα συστήματα

Σε αυτό το βήμα θα προετοιμάσετε μια αίτηση για προσφορά, ένα έγγραφο το οποίο γνωστοποιεί τις απαιτήσεις σας σε επιλεγμένους παρόχους, προκειμένου εκείνοι να σας στείλουν από μια προσφορά για την επιχείρησή σας.

Όταν συγκεντρώσετε όλες τις προσφορές, συγκρίνετε τόσο αυτά που σας προσφέρει ο κάθε πάροχος όσο και την τιμή στην οποία το κάνει αυτό. Ακολουθώντας αυτή τη στρατηγική, θα κατορθώσετε να καταλήξετε σε μια μικρότερη λίστα με παρόχους, τους οποίους πλέον θα μπορείτε να καλέσετε για να κάνουν μια επίδειξη του συστήματος στο αρμόδιο τμήμα της επιχείρησής σας.

3. Επιλέξτε το σύστημά σας

Για κάθε επίδειξη από τους υποψήφιους παρόχους, είναι καλό να έχετε ετοιμάσει ένα script στο οποίο θα καταγράφετε τις σημαντικότερες λειτουργίες που θα πρέπει να υποστηρίζει το ERP ( Enterprise resource planning ) για την επιχείρησή σας. Για την αντικειμενικότερη αξιολόγηση του κάθε συστήματος, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα πίνακα στον οποίο θα βαθμολογείτε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά του κάθε συστήματος.

Από τη στιγμή που θα πάρετε την απόφασή σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μιλήσετε και με άλλους πελάτες του συγκεκριμένου παρόχου σχετικά με την εμπειρία τους. Πραγματοποιήστε το συγκεκριμένο βήμα, ακριβώς όπως θα τσεκάρατε και τα references ενός καινούριου υπαλλήλου πριν να τον εντάξετε στο εργατικό σας δυναμικό.

Προχωρώντας ακόμα παρακάτω, έρχεται η στιγμή της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου. Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να γίνεται πάντα με βάση όλες εκείνες τις απαιτήσεις που έχετε σημειώσει στη λίστα σας, και ο πάροχος υποσχέθηκε πως μπορεί να εκπληρώσει. Έχετε πάντα στο μυαλό σας πως όλα τα συμφωνηθέντα δεν θα έπρεπε ποτέ να σταματήσουν να παρακολουθούντε τόσο από νομικούς σύμβουλους όσο και από ειδικούς του τμήματος IT.

Είναι αλήθεια πως οι περισσότεροι επιχειρηματίες ή διαχειριστικές ομάδες, έχουν μικρή εμπειρία στη διαχείριση αλλαγών σε μεγάλα και κύρια επιχειρησιακά συστήματα. Συνεπώς είναι απόλυτα λογικό να αναζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού εξωτερικού συνεργάτη, που θα διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία.

Πηγή: www.commerce.gr

Previous Από τα υπολογιστικά φύλλα του EXCEL στο ERP
Next Το AI θα αντικαταστήσει το ERP;

You might also like

Ενημέρωση

Η διασφάλιση των ηλεκτρονικών τιμολογίων με τον Φορολογικό μηχανισμό (Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ)

Στον ενδιάμεσο χρόνο με αρχή το 2002, ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα ως προς μέσο θεώρησης των στοιχείων ο φορολογικός μηχανισμός. Η κατάργηση της θεώρησης των βιβλίων ήρθε τμηματικά και η πλήρης

Ενημέρωση

Η Ηλεκτρονική Τιμολόγηση θα γίνει πραγματικότητα για κάθε επιχείρηση

Σε γενικές γραμμές, η ηλεκτρονική τιμολόγηση (e invoicing) αφορά την αποστολή (ή και λήψη) τιμολογίων που βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή εν αντιθέσει με τα κλασικά τιμολόγια έντυπης μορφής. H ηλεκτρονική

CRM

4 τρόποι με τους οποίους χρησιμοποιείτε λάθος τα δεδομένα του CRM

Ένα σύστημα CRM (Customer Relations Management) που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί με κατάλληλο και σωστό τρόπο, έχει και την ικανότητα να μετατρέψει έναν μικροσκοπικό οργανισμό σε έναν πραγματικό ηγέτη

B2B

5 σημάδια ότι η εταιρία σας χρειάζεται καινούριο σύστημα ERP

Υπάρχουν στιγμές σε κάθε επιχείρηση όταν αρχίζεις να έχεις αμφιβολίες για το υπάρχων σύστημα επιχειρηματικού σχεδιασμού πόρων (ERP). Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε το τρέχων ERP ( Enterprise resource planning ) και

B2B

Το AI θα αντικαταστήσει το ERP;

Οι προγραμματιστές συνήθιζαν να γράφουν εφαρμογές σε κώδικα IBM, όπως τον προγραμματισμό επιχειρησιακών πόρων ERP ( Enterprise resource planning ), την εφοδιαστική αλυσίδα και συστήματα διαχείρισης λιανικής χρησιμοποιώντας RPG,Java και COBOL.

ERP

Το ERP δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα υπολογιστικά φύλλα και το συλλογικό σχεδιασμό του Excel

Σύμφωνα με μια μελέτη της Deloitte, το 70% των εταιρειών χρησιμοποιούν το Microsoft Excel για ευαίσθητα και κρίσιμα δεδομένα και διαδικασίες. Οι πάροχοι ERP ( Enterprise resource planning ) μπορεί να διαφωνούν,

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply